12 Haziran 2012 Salı

Gerçek Anzer Bal ve Sahte Bal arasındaki fark

 Gerçek Anzer Balı, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal sekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatirken bu koku daha yoğun algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. 
 
Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir. Glikozlu bal daha tatlıdır. Organik bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır. Yapay ballarda düz, tek bir tat olur. Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardir. Bazi üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karistırarak gerçek balmış gibi piyasaya sürmektedir. 

Çam balı ucuz olduğu için bu tür sahte işlerde kullanılmaktadır. Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir. Yapısı itibariyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka oluşur. Sonra kristalleşir. Organik Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez. Ayni ölçek iki kaba tam süzülmüş Organik bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda, gerçek bal çok daha ağır gelir.
 Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Balin kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Organik Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
 Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder